Lady chłodnicze na mięso i wędliny
Jest 587 produktów.
Lada chłodnicza LINDE 2,5 mb, używana, po kompleksowej regeneracji
Lada chłodnicza LINDE 3,75 mb, używana, po kompleksowej regeneracji, prosta szyba
Lada chłodnicza SANTIAGO 1.1 S z agregatem wewnętrznym
Lada chłodnicza SANTIAGO DEEP 1,1 z agregatem wewnętrznym (PLUG-IN)
Lada chłodnicza BASIA 2 1.1 S z agregatem wewnętrznym
Lada chłodnicza SAMOS 0.94 z agregatem wewnętrznym
W wyposażeniu przysłonki nocne z pleksy.
Lada chłodnicza SAMOS DEEP 0.94 z agregatem wewnętrznym
W wyposażeniu przysłonki nocne z pleksy.
Pojemnik na mięso 29x16 cm, h 6 cm, melamina
Wymiary: 29x16 cm, h 6 cm
Lada chłodnicza LUZON 0.94 z agregatem wewnętrznym
Pojemnik na mięso 30x19 cm, h 8 cm, melamina
Wymiary: 30x19 cm, h 8 cm
Lada chłodnicza LUZON DEEP 0.94 z agregatem wewnętrznym
Pojemnik na mięso 29x16 cm, h 3,5 cm, czarna melamina
Wymiary: 29x16 cm, h 3,5 cm
Czym kierować się przy wyborze lady chłodniczej?
ze względu system obiegu powietrza chłodzącego:
- chłodzenie dynamiczne – inaczej chłodzenie wentylatorowe
- chłodzenie statyczne – inaczej chłodzenie grawitacyjne
Lady chłodnicze wyposażone w chłodzenie grawitacyjne są zazwyczaj tańsze oraz bardziej energooszczędne. Ten wariant sprawdza się dla żywności bardziej odpornej na wahania temperatury i eksponowanej w płaskich pojemnikach lub na tacach. W tym przypadku ruch powietrza wywołany jest przez różnicę gęstości dla różnych temperatur powietrza. Dużo częściej polecane są lady chłodnicze z dynamicznym systemem chłodzenia. Urządzenia te są wyposażone w wentylatory, które wymuszają obieg powietrza, przez co temperatura w całej ladzie chłodniczej utrzymuje się na zbliżonym poziomie, nawet pomimo dużej rotacji żywności. Jednak przy mniejszej rotacji zdarza się, że powietrze owiewając produkty - powoduje obsychanie (zwłaszcza świeżego mięsa i drobiu).
Podsumowując: jeżeli oczekujemy dużej rotacji i planujemy wypełniać ladę do dużej wysokości – zdecydowanie powinniśmy wybrać ladę z chłodzeniem dynamicznym. Jeżeli będziemy prezentować raczej mniejsze ilości droższego asortymentu (np. polędwice wołową, dziczyznę, mięso krojone w plastry itp.) należy rozważyć zakup lady z chłodzeniem statycznym (lub ze specjalnym systemem tzw. „zimnej płyty”).
Ze względu na rodzaj agregatu chłodniczego:
- Lady chłodnicze z agregatem wewnętrznym – inaczej lady PLUG - IN
- Lady chłodnicze na agregat zewnętrzny – inaczej lady REMOTE
Aby urządzenie chłodnicze mogło utrzymać niską temperaturę żywności, agregat chłodniczy całe ciepło z lady emituje poza mebel chłodniczy. W małych sklepach oraz lokalach gastronomicznych najczęściej wykorzystuje się lady chłodnicze z wbudowanym agregatem chłodniczym. Takie wersje urządzenia należy jedynie podłączyć do prądu, aby zaczęły działać. Nie można jednak zapominać o ich regularnej konserwacji (czyszczenie skraplaczy ok raz na miesiąc). Lady chłodnicze zasilane agregatem zewnętrznym są zasilane agregatem, który znajduje się na zewnątrz budynku (na dachu, bądź na ścianie bocznej). W przypadku chęci zakupu lad w takim wariancie, przed zakupem należy dokładnie rozplanować rozstawienie urządzeń na sali sprzedaży i odpowiednio rozprowadzić całą armaturę (w celu prawidłowego funkcjonowania urządzeń należy co kilka miesięcy wykonać gruntowny przegląd instalacji chłodniczych);
Ze względu na rodzaj szyby:
Przy wyborze docelowego urządzenia warto również kierować się względami estetycznymi. W naszej ofercie znajdą Państwo zarówno lady chłodnicze z nowoczesnym designem i szybami prostymi oraz urządzenia z klasycznymi szybami giętymi. Urządzenia z obu kategorii działają identycznie i przy ich porównywaniu nie należy zwracać uwagi na pozostałe charakterystyki urządzeń.
Ze względu na wymiary lady chłodniczej:
- długość prezentacji w ladzie chłodniczej
- głębokość prezentacji w ladzie chłodniczej
- wymiary zewnętrzne lad chłodniczych
Ze względu na oświetlenie wewnętrzne lady chłodniczej:
Obecnie do oświetlenia lady chłodniczych najbardziej popularne są świetlówki LED. Należy pamiętać o wyborze odpowiedniego koloru świetlówki. Oświetlanie mięsa białym, zimnym światłem może mieć bardzo zły wpływ na jakość ekspozycji. W zależności od asortymentu do lady należy wybrać kolor czerwony – w przypadku prezentacji mięsa i wędlin oraz kolory ciepłe (najczęściej żółty) – przy prezentacji serów i garmażerii;