Lady chłodnicze na mięso i wędliny

Lada chłodnicza SAMOS 0.94 z agregatem wewnętrznym
Lada chłodnicza SAMOS, wersja z agregatem wewnętrznym, lampa ze świetlówką LED(barwa do wyboru: biała, cukiernicza lub mięsna "deep pink").
W wyposażeniu przysłonki nocne z pleksy.
11 623,50 PLN
9 450,00 PLN netto

Czym kierować się przy wyborze lady chłodniczej?

    • ze względu system obiegu powietrza chłodzącego:

    chłodzenie dynamiczne – inaczej chłodzenie wentylatorowe

    chłodzenie statyczne – inaczej chłodzenie grawitacyjne

    Lady chłodnicze wyposażone w chłodzenie grawitacyjne są zazwyczaj tańsze oraz bardziej energooszczędne. Ten wariant sprawdza się dla żywności bardziej odpornej na wahania temperatury i eksponowanej w płaskich pojemnikach lub na tacach. W tym przypadku ruch powietrza wywołany jest przez różnicę gęstości dla różnych temperatur powietrza. Dużo częściej polecane są lady chłodnicze z dynamicznym systemem chłodzenia. Urządzenia te są wyposażone w wentylatory, które wymuszają obieg powietrza, przez co temperatura w całej ladzie chłodniczej utrzymuje się na zbliżonym poziomie, nawet pomimo dużej rotacji żywności. Jednak przy mniejszej rotacji zdarza się, że powietrze owiewając produkty - powoduje obsychanie (zwłaszcza świeżego mięsa i drobiu).

    Podsumowując: jeżeli oczekujemy dużej rotacji i planujemy wypełniać ladę do dużej wysokości – zdecydowanie powinniśmy wybrać ladę z chłodzeniem dynamicznym. Jeżeli będziemy prezentować raczej mniejsze ilości droższego asortymentu (np. polędwice wołową, dziczyznę, mięso krojone w plastry itp.) należy rozważyć zakup lady z chłodzeniem statycznym (lub ze specjalnym systemem tzw. „zimnej płyty”).

    • ze względu na rodzaj agregatu chłodniczego:

    LADY CHŁODNICZE Z AGREGATEM WEWNĘTRZNYM – inaczej lady PLUG - IN

    LADY CHŁODNICZE NA AGREGAT WEWNĘTRZNY – inaczej lady REMOTE

     

    Aby urządzenie chłodnicze mogło utrzymać niską temperaturę żywności, agregat chłodniczy całe ciepło z lady emituje poza mebel chłodniczy. W małych sklepach oraz lokalach gastronomicznych najczęściej wykorzystuje się lady chłodnicze z wbudowanym agregatem chłodniczym. Takie wersje urządzenia należy jedynie podłączyć do prądu, aby zaczęły działać. Nie można jednak zapominać o ich regularnej konserwacji (czyszczenie skraplaczy ok raz na miesiąc). Lady chłodnicze zasilane agregatem zewnętrznym są zasilane agregatem, który znajduje się na zewnątrz budynku (na dachu, bądź na ścianie bocznej). W przypadku chęci zakupu lad w takim wariancie, przed zakupem należy dokładnie rozplanować rozstawienie urządzeń na sali sprzedaży i odpowiednio rozprowadzić całą armaturę (w celu prawidłowego funkcjonowania urządzeń należy co kilka miesięcy wykonać gruntowny przegląd instalacji chłodniczych);

    • ze względu na rodzaj szyby:

    LADY CHŁODNICZE Z SZYBĄ GIĘTĄ

    LADY CHŁODNICZE Z SZYBĄ PROSTĄ

      Przy wyborze docelowego urządzenia warto również kierować się względami estetycznymi. W naszej ofercie znajdą Państwo zarówno lady chłodnicze z nowoczesnym designem szybami prostymi oraz urządzenia z klasycznymi szybami giętymi. Urządzenia z obu kategorii działają identycznie i przy ich porównywaniu nie należy zwracać uwagi na pozostałe charakterystyki urządzeń.

      • wymiary lady chłodniczej:

      długość prezentacji w ladzie chłodniczej

      głębokość prezentacji w ladzie chłodniczej

      wymiary zewnętrzne lad chłodniczych

      • oświetlenie wewnętrzne lady chłodniczej:

      Obecnie do oświetlenia lady chłodniczych najbardziej popularne są świetlówki LED. Należy pamiętać o wyborze odpowiedniego koloru świetlówki. Oświetlanie mięsa białym, zimnym światłem może mieć bardzo zły wpływ na jakość ekspozycji. W zależności od asortymentu do lady należy wybrać kolor czerwony – w przypadku prezentacji mięsa i wędlin oraz kolory ciepłe (najczęściej żółty) – przy prezentacji serów i garmażerii;

      • czynnik chłodniczy

      • zakres temperatury wewnętrznej