Lady chłodnicze na mięso i wędliny

-15,5%
Lada chłodnicza SAMOS 0.94 z agregatem wewnętrznym
Lada chłodnicza SAMOS, wersja z agregatem wewnętrznym, lampa ze świetlówką LED(barwa do wyboru: biała, cukiernicza lub mięsna "deep pink").
W wyposażeniu przysłonki nocne z pleksy.
9 821,86 PLN
11 623,50 PLN
- 7 985,25 PLN Netto
-15,5%
Lada chłodnicza SAMOS DEEP 0.94 z agregatem wewnętrznym
Lada chłodnicza SAMOS DEEP,wersja z agregatem wewnętrznym, lampa ze świetlówką LED (barwa do wyboru: biała, cukiernicza lub mięsna "deep pink").
W wyposażeniu przysłonki nocne z pleksy.
11 173,01 PLN
13 222,50 PLN
- 9 083,75 PLN Netto

Czym kierować się przy wyborze lady chłodniczej?

ze względu system obiegu powietrza chłodzącego:

    • chłodzenie dynamiczne – inaczej chłodzenie wentylatorowe
    • chłodzenie statyczne – inaczej chłodzenie grawitacyjne

 

Lady chłodnicze wyposażone w chłodzenie grawitacyjne są zazwyczaj tańsze oraz bardziej energooszczędne. Ten wariant sprawdza się dla żywności bardziej odpornej na wahania temperatury i eksponowanej w płaskich pojemnikach lub na tacach. W tym przypadku ruch powietrza wywołany jest przez różnicę gęstości dla różnych temperatur powietrza. Dużo częściej polecane są lady chłodnicze z dynamicznym systemem chłodzenia. Urządzenia te są wyposażone w wentylatory, które wymuszają obieg powietrza, przez co temperatura w całej ladzie chłodniczej utrzymuje się na zbliżonym poziomie, nawet pomimo dużej rotacji żywności. Jednak przy mniejszej rotacji zdarza się, że powietrze owiewając produkty - powoduje obsychanie (zwłaszcza świeżego mięsa i drobiu).

Podsumowując: jeżeli oczekujemy dużej rotacji i planujemy wypełniać ladę do dużej wysokości – zdecydowanie powinniśmy wybrać ladę z chłodzeniem dynamicznym. Jeżeli będziemy prezentować raczej mniejsze ilości droższego asortymentu (np. polędwice wołową, dziczyznę, mięso krojone w plastry itp.) należy rozważyć zakup lady z chłodzeniem statycznym (lub ze specjalnym systemem tzw. „zimnej płyty”).

 

Ze względu na rodzaj agregatu chłodniczego:

 

Aby urządzenie chłodnicze mogło utrzymać niską temperaturę żywności, agregat chłodniczy całe ciepło z lady emituje poza mebel chłodniczy. W małych sklepach oraz lokalach gastronomicznych najczęściej wykorzystuje się lady chłodnicze z wbudowanym agregatem chłodniczym. Takie wersje urządzenia należy jedynie podłączyć do prądu, aby zaczęły działać. Nie można jednak zapominać o ich regularnej konserwacji (czyszczenie skraplaczy ok raz na miesiąc). Lady chłodnicze zasilane agregatem zewnętrznym są zasilane agregatem, który znajduje się na zewnątrz budynku (na dachu, bądź na ścianie bocznej). W przypadku chęci zakupu lad w takim wariancie, przed zakupem należy dokładnie rozplanować rozstawienie urządzeń na sali sprzedaży i odpowiednio rozprowadzić całą armaturę (w celu prawidłowego funkcjonowania urządzeń należy co kilka miesięcy wykonać gruntowny przegląd instalacji chłodniczych);

 

 

Ze względu na rodzaj szyby:

 

Przy wyborze docelowego urządzenia warto również kierować się względami estetycznymi. W naszej ofercie znajdą Państwo zarówno lady chłodnicze z nowoczesnym designemszybami prostymi oraz urządzenia z klasycznymi szybami giętymi. Urządzenia z obu kategorii działają identycznie i przy ich porównywaniu nie należy zwracać uwagi na pozostałe charakterystyki urządzeń.

 

Ze względu na wymiary lady chłodniczej:

  • długość prezentacji w ladzie chłodniczej
  • głębokość prezentacji w ladzie chłodniczej
  • wymiary zewnętrzne lad chłodniczych

 

Ze względu na oświetlenie wewnętrzne lady chłodniczej:

Obecnie do oświetlenia lady chłodniczych najbardziej popularne są świetlówki LED. Należy pamiętać o wyborze odpowiedniego koloru świetlówki. Oświetlanie mięsa białym, zimnym światłem może mieć bardzo zły wpływ na jakość ekspozycji. W zależności od asortymentu do lady należy wybrać kolor czerwony – w przypadku prezentacji mięsa i wędlin oraz kolory ciepłe (najczęściej żółty) – przy prezentacji serów i garmażerii;

Ze względu na czynnik chłodniczy

Ze względu na zakres temperatury wewnętrznej